Monday, November 17, 2014

KENAPA SAYA TENGOK VIDEO TAPI GAMBAR PECAH

"Bila saya tonton Video di Facebook atau Youtube, gambar dia pecah atau tak clear"


Ramai yang telah tahu cara-caranya, namun ada juga yang masih belum tahu.

Kami OAA MICROSYSTEM akan membimbing anda yang memerlukan maklumat ini.

Pertamanya pastikan kelajuan Internet mampu untuk memproses HD VIDEO dalam masa yang singkat, jika tidak anda perlu mengambil masa yang lebih sedikit.


Pada Facebook, lakukan langkah berikut ;

Pada Video Facebook pastikan simbol HD di bawah paparan di KLIKTunggu sebentar kerana mungkin ianya akan mengambil masa sedikit.

Selepas selesai diproses, pasti kualiti Video akan kembali menjadi jelas dan memuaskan :).


Pada Youtube pula jika kualiti Video yang dipaparkan seperti di bawah ini, lakukan ;Pada simbol settings di bahagain bawah, buat pilihan video setting. KLIK simbol SETTINGS dan pilih fail resolution yang paling besar atau berkualiti yang anda mahu.Setelah KLIK, MENU akan dibuka untuk membuat pilihan ;Anda boleh memilih sehingga 1080p (pixels) untuk mendapatkan paparan HD (HIGH DEFINITION) jika anda mahukan kualiti gambar yang paling memuaskan.

Kemudian tunggu youtube memproses (SETTINGS) tersebut dan anda akan dapat menonton Video dalam kualiti paparan yang lebih baik selepas itu.Namun, perlu anda tahu bahawa, kualiti video bergantung juga pada sebesar mana paparan resolusi video tersebut di edit dan upload. Kadangkala pengupload hanya menentukan resolusi sekadar 480p, maka sekadar itu sahajalah kualiti paparan resolusi dapat ditonton.

Kadangkala Youtube atau Video di Facebook memilih resolusi yang paling minima untuk mempercepatkan Video boleh di tonton.

JOM BELAJAR EDIT VIDEO DENGAN KAMI atau apa juga pelajaran komputer yang ingin anda pelajari...  Tel/SMS/whatsapp - Omar 012 555 0546 untuk keterangan lanjut.

Selamat mencuba.

OMAR ABDUL AZIZ

Apa Komen Anda?