Saturday, December 3, 2011

Hope2Walk - Antara Redha dan Usaha mengharungi jalan kehidupan

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Aku insan OKU... kedua anak ini juga insan OKU. Bezanya aku pernah merasai ni'mat berjalan dengan kakiku sendiri, menyuap makanan dengan tanganku sendiri dan beberapa aturcara kehidupan harian yang mampu aku lakukan sendiri satu ketika dulu. Kini Allah mengambil kembali ni'mat itu sebaliknya menganugerahiku satu keni'matan lain yang penuh hikmah.Kadangkala pesanan SABAR dan REDHA yang di ungkapkan, tidak semudah ungkapan itu di utarakan. Pengungkap sendiri belum tentu tahu bagaimanakah REDHA dan SABAR yang perlu di terjemahkan pada ketika keadaan yang berbeza. Mereka belum di uji... mereka belum merasai... dan mereka belum berada dalam 'dunia' ini...


Sedang aku yakin dan percaya, mereka-mereka yang diuji ini sendiri telah tertarbiyyah secara langsung dengan erti dan praktikal REDHA dan SABAR. Kadangkala kata-kata nasihat serta pandangan yang diberikan menjadi penguat semangat namun tidak kurang juga ia menjadi racun berbisa yang boleh membunuh penghayatan REDHA dan SABAR itu...

Saya 'copy'kan kembali tulisan ibu ayah kepada dua anak yang sangat dikasihi Allah ini ;

Sejak Isnin lepas 29 november bersamaan ulangtahun ke 13 perkahwinan kami - Annisa masuk wad kerana sesak nafas, diikuti esoknya An-Nur. Hari ini Sabtu masih di sini - namun semakin baik. Aku dan Sham juga turut demam dan sakit. Mungkin kami tak selasak dulu.

10 tahun lagi jika semuanya panjang umur - Annisa akan 20 tahun dan An-Nur 18 tahun sementara kami menuju 50 tahun.

Sebab itu kami sedang berusaha membantu anak-anak kami mencapai tahap tertinggi yang mereka mampu. Moga Allah merestui. Ada yang memberikan pandangan mengguris hati mempertikaikan jumlah yang kami perlukan terlalu besar iaitu hampir setengah juta ringgit sedangkan katanya belum tentu pulih lagi. Mereka menasihatkan kami bersabar dan redha dengan takdir, terima hakikat dan bermacam-macam lagi.

Tak mengapa kawan, tentang redha dan sabar atau hakikat tak perlulah kau ajarkan kami. kami telah merempuhnya tanpa sesaat pun rasa kesal.

Tentang perabis duit sedangkan belum tentu sembuh - kami tak pernah harapkan sembuh tetapi jika keajaiban berlaku, bagaimana? Tak cuba pasti tak tau. kami telah jumpa bermacam-macam orang malah pakar perubatan pun pernah memberitahu kami yang umur Annisa hanya 3 tahun saja, mereka tak boleh melihat (buta) dan mereka akan makan minum menggunakan tiub selama-lamanya sehingga jika keadaan teruk, perut akan ditebuk. kami lawan semua itu dan berusaha walaupun pakar tersebut menyatakan "langit ke tujuh pun cari takkan ada ubat"

Ya! kami degil dan kedegilan itu telah membuat kami nekad mencabut tiub di hidung Annisa dan melatihnya makan dan minum oral. Hari ini Alhamdulillah- dia sudah 10 tahun. Sesiapa yang punya anak pasti mahukan anak mereka mendapat pendidikan terbaik. Walaupun pendidikan di negara kita cukup tetapi ada di antara kita menghantar anak ke luar negara kerana mereka mahu yang terbaik. Begitu juga kami yang punya anak OKU tetapi di dalam negara hampir TIADA keperluan untuk Annisa dan An-Nur.

Setakat ini kutipan baru menjangkau RM10 ribu - masih jauh lagi. Terima kasih kawan-kawan yang berusaha dengan bermacam-macam cara. Ada yang menderma dalam akaun hanya RM3 saja tapi kesungguhan untuk menderma itu mengharukan kami.

Percayalah - kami percaya - kami akan berjaya! sampai di sini dulu...ketemu lagi
Ayuh!

haiya'alalfalah!

wad 5a hospital serdang
11.46 malam - 2 nov 2011

LINK

Untuk kedua Ibu Ayah kepada 2 anak yang sangat dikasihi Allah. Teruskan usaha kamu. SABAR terhadap apa juga halangan dan rintangan yang kalian hadapi ketika BERIKTIAR dan berusaha mencari rawatan yang dengan izin Allah, bakal menyembuhkan penyakit 2 anak ini. Allah Maha Pengasih lagi Penyayang... Maha Pemberi dan Maha Penyembuh. DIA yang memberikan ujian ini buat kalian agar terus SABAR dalam berusaha untuk mengubati penyakit kedua anakanda kalian yang pastinya kalian sangat kasihi dan sayangi. Dia juga boleh menyembuhkan jika DIA mahu menyembuhkan. Namun DIA lebih tahu waktu dan ketikanya... Jangan berputus harap.

Jika kalian bukan orang yang SABAR, pastinya kedua anak ini sudah berada di dalam semak belukar dibuang atau digantung dipintu pagar Masjid, atau tindakan yang agak beradap sedikit di letakkan di rumah-rumah kebajikan atau apa juga cara kerana kalian juga perlukan kepada kehidupan yang sempurna disamping menjaga mereka yang tidak sempurna menjadikan hidup kalian hampir tidak sesempurna yang diimpikan.

Aku terdidik hari ini, kerana KESABARAN kalianlah yang menyebabkan kalian merasakan hidup kalian lebih sempurna dan bahagia walau bagaimana beratpun usaha yang terpaksa kalian gandakan, kalian tetap terus berusaha dengan TABAH dan SABAR untuk melihat anak-anak ini mampu berjalan bersama-sama anak lain kesekolah dan kemana jua langkah mereka untuk membina kehidupan yang sempurna.

Dan aku juga menitiskan air mata kerana KESABARAN kalian ini telah mengajarku tentang erti REDHA akan ketentuanNYA tanpa mahu berhenti dari berusaha... dan berusaha dengan yakin dan SABAR.


PAGE MEREKA DI FACEBOOK

Aku buatkan BANNER ini atas permintaan seorang rakan FB. Kepada semua kawan-kawan yang tahu erti SABAR dan REDHA, mari kita sama-sama kongsikannya di Wall FB, Twitter, Google+, Blog atau Web yang kalian ada. SABAR terhadap sedikit masa yang digunakan untuk BERUSAHA membantu dua anak ini, dan REDHA atas pilihan Allah bahawa KITAlah yang sepatutnya membantu mereka.

Aku (sekadar yang termampu) akan usahakan untuk masukkan RM1 ke akaun mereka dengan REDHA. Apalah makna RM1 bagiku... tetapi jika 1 juta rakyat Malaysia REDHA untuk membantu RM1 atau LEBIH, jumlah itu akan jadi BESAR. Hanya memerlukan KESABARAN untuk mengeluarkan duit yang kita sayang itu dengan REDHA. SABAR dengan menghabiskan masa kita ke bank untuk memasukkannya atau zaman lebih mudah boleh menggunakan Internet. Kita semua telah dapat bersama dengan KESABARAN kedua ibu ayah ini untuk membina sebuah pengharapan buat kedua anak yang sangat di kasihi Allah ini.

Sembuh atau tidak... itu bukan milik kita... Itu milik ALLAH.
SABAR dalam membantu milik kita, pasti kita mendapat REDHA Allah, kerana KEREDHAAN yang sangat bererti itu milik ALLAH...

SHAREKANLAH BAGI KAWAN-KAWAN YANG PUNYA RASA KASIH SAYANG...
JIKA TIDAK, TAK APA... KAMI TETAP HARGAI...
Apa Komen Anda?

No comments :